Brain Blog

HomeUncategorizedVaste gewoontes doorbreken? vijf tips!

Vaste gewoontes doorbreken? vijf tips!

Patronen doorbreken 2“Hoe leer ik met links tennissen als ik rechts ben?”

Maarten (we noemen hem even Maarten, maar hij heet eigenlijk Willem) had last van zijn rechterschouder. Flinke pijnscheuten dwongen hem zijn arm minder te belasten dan normaal. Na diverse behandelingen kwam daar het finale doktersadvies: niet meer intensief gebruiken en zeker niet meer tennissen met deze arm.

Een flinke domper voor Maarten. Tennis was zijn lust en zijn leven. Totdat Peter, zijn tennismaat, voor de grap opperde om dan met zijn linker te gaan tennissen. “Dan maak ik ook nog weer een kans om van je te winnen”, grapte zijn tennismaat. Maarten zag in de kern van de grap de waarheid en hoefde er verder niet over na te denken: Maarten ging opnieuw lessen volgen om te oefenen met zijn linkerarm….En dat was niet makkelijk, als je gewend bent alles met rechts te doen…

Wil jij jouw vaste gewoontes doorbreken en nieuwe patronen willen aanleren? Dit zijn de vijf tips van Maarten:

1. Kan ik niet… Kan ik wel...
Noem 3-5 redenen waarom het je niet gaat lukken. Noem vervolgens 3-5 redenen waarom het je wel gaat lukken.  Je zal zien dat je eindigt met het antwoord: “omdat ik het wil”. Dit antwoord is de krachtigste motivator om je doel te realiseren.
2. Nut en doel
Teken of schijf je doel op en vraag jezelf af wat het nut is van jouw doel. Wat wil je met dit doel bereiken? Zorg dat je het beeld of je uitspraak dagelijks ziet. Des te concreter, zichtbaarder en nuttiger je doel is, des te vasthoudender je zult zijn om je doel te realiseren.
3. Oefen, oefen, oefen
Neem vooral in het begin hele kleine stappen of ga niet te fanatiek van start, zodat het makkelijker is vol te houden. Maak desnoods een stappenplan die SMART is gedefinieerd. (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel (voor jou), Realistisch (haalbaar) en Tijdgebonden.
4. Geeft niks 
Wees niet te streng als het niet lukt of als je een keer in oude gewoontes terecht komt. Zorg ook dat je jezelf voor enkele stappen beloond. Vier je successen. Dat helpt!
5. Niet alleen
Laat je in de stappen begeleiden door een vriend of professional. Het grote voordeel hiervan is dat iemand je progressie ziet welke je zelf niet ziet en deze kan benoemen. Hij of zij voorziet je van tips en adviezen en motiveert je om vooral door te gaan.
Maarten tennist weer met heel veel plezier en…werd al vrij snel een geduchte tegenstander van Peter. Peter kan er maar niet wennen aan het feit dat Maarten linkshandig aan het spelen is. Hoe ga jij om met veranderingen waarin je gewend bent aan bepaalde zaken. Hoe leer jij oude gewoontes af en leer je nieuwe aan? Welke (andere) tips heb jij voor ons en onze lezers?

Zoek je iemand die je hierbij helpt en in begeleidt? Neem contact op met Willem, onze expert! We vernemen het graag.