Brain Blog

HomeLet's go RIDEOCreatief ondernemerschap? Vakmanschap!

Creatief ondernemerschap? Vakmanschap!

Creatief ondernemerschap

Als ik vandaag keuzes moet maken, om het morgen beter te doen…Hoe pak ik dat aan?

Ingrid heeft besloten een coachingspraktijk te beginnen. Ze weet echter niet hoe ze zich moet onderscheiden van de vele andere coachingsbureaus. Lorenzo wil nu van zijn hobby zijn werk maken en een kaas -en wijnwinkel gaan beginnen. Maar weet niet waar hij moet beginnen om het van de grond te krijgen. Herbert is al 10 jaar partner bij een advocatenmaatschap en zit met de handen in het haar omdat de omzet door de crisis, de moordende concurrentie en de prijsdruk fors is gedaald.

Al deze (startende) ondernemers en velen met ons worden voortdurend uitgedaagd zulke vraagstukken voor zichzelf op te lossen en daarin keuzes te maken om te bereiken wat ze willen bereiken.  Ze worden vaak door één woord tegengehouden: het HOE!

Veel mensen die in deze tijden het lef hebben genomen om voor zichzelf te beginnen, starten met volle moed, maar hebben vaak veel onzekerheden en zitten vol twijfel of ze goed bezig zijn. Starters hebben het in die zin best zwaar. Maar ook ondernemers die al wat langer bezig zijn, zien dat het niet meer Business as Usual is.

In deze tijden is jouw business net een schip op een vrij woelige zee waar de wind van alle kanten kan komen. Van een zacht briesje oostenwind…tot een pittige zuidwester!

Hoe bestuur je jouw onderneming waar vraag en aanbod en de gehele context waarin jouw toko zich begeeft aan voortdurende verandering onderhevig is. Dan hebben we het nog niet eens over de plots opduikende concurrent, de onderzeeër met een veel sterker business model . En laten we het maar niet over de prijs hebben…Oftewel: alles beweegt voortdurend.

Veel ontwikkelingen, op welk deel van je onderneming dan ook, gaan zo snel dat het voor veel ondernemers moeilijk is om het allemaal bij te houden. Dit vraagt om met enige regelmaat kruizen te zetten in je agenda, te reflecteren en je daarin af te vragen of je als ondernemer nog goed bezig bent. Help je nog steeds klanten zodanig dat zowel jij als de klant tevreden is? Hoe beweegt de concurrentie zich? Zijn je kosten beheersbaar genoeg? Is jouw business model nog steeds up-to-date?

Al vaker komt de vraag centraal te staan:

HOE PAK IK MIJN BUSINESS ZO AAN, DAT IK KEUZES DURF TE MAKEN WAARBIJ DE KANS DAT HET MORGEN BETER GAAT GROTER WORDT?

Johan Cruijff kon het simpeler zeggen: “Om te scoren moet je kansen creëren”

Deze tijd vraagt vaker om momenten van zelfreflectie, een creatieve mindset, het lef om  je nieuwe ideeen en inzichten te toetsen en te onderzoeken of en wat en vooral HOE het anders zou mogen of moeten.

Een schoonmaakbedrijf is in staat om menig organisatie de zorg weg te nemen dat haar kantoor vies en rommelig wordt,  de computers verstoffen. Het zorgt dat de toiletten hygiënisch op orde zijn. De toegevoegde waarde van dit schoonmaakbedrijf is (bijna) zichtbaar en zorgt dat medewerkers altijd in een frisse en schone werkomgeving hun werk kunnen doen. Dat is waardevol.

Hoe zit het met jouw toegevoegde waarde? Heb je helder wat jouw waardepropositie is waarbij potentiele klanten werkelijk de toegevoegde waarde echt voor zich kunnen stellen? Heb je wel eens een SWOT gemaakt? Hoe zit het met de concurrentie? Welke kanalen bewandel jij? Al eens in kaart gebracht?  Wat zijn jouw Unique Selling Points? Wat zijn die van je concullega ‘s? Vis je in dezelfde vijver en hoe onderscheidend ben je? Waar kom je met je toko vandaan en waar wil je volgend jaar staan? Wat zijn je doelen?

En als je dit alles in kaart hebt, weet je dan HOE je verder moet? Al deze vragen kunnen voorbijkomen als je in het feestje van het RIDEO-model van BrainManiacs stapt.

Durft jij het aan om een eerste kruis in je agenda te zetten? Hoe zet jij de eerste stap in creatief ondernemerschap?

Let’s go RIDEO. Meer info?

http://sketchingmaniacs.com/lets-go-rideo-1/